Hola amigos!
Tijd voor een update! Dus even terug in de tijd… In de aanloop naar de oud en nieuw drukte vertrekken we vanuit Ecuador naar Peru. Omdat we beseffen dat de tijd heeeel snel gaat, moeten we helaas veel sneller doorreizen in Peru.
We nemen vanuit Ecuador de nachtbus naar Piura in Peru, van daar uit weer een bus naar Trujillo en ´s avonds wéér de nachtbus in richting Lima. Deze bus is super de luxe met stewardes en eten erbij. In het noorden van Peru is het één en al woestijn langs de kust. Op oudejaarsdag komen we hélemaal gaar in Huacachina aan.
Deze idylische oase in de uitgestrekte woestijn van Peru is super druk vanwege de jaarwisseling. We zwemmen in het meer van de oase, zien er de mooie zonsondergang en Karin surft er op een sandboard van de zandduinen die kokend heet zijn! Op oudjaarsavond ontbreekt onze oliebol, maar met Rumcola en vuurwerk zijn we 2012 en Peru in geknald.
Daarna gaan we naar de mooie stad Arequipa waar we kaasijs eten en vijgenwijn drinken, best speciaal! en een voormalig klooster met middeleeuwse bibliotheek bezoeken. In Arequipa is het centrale plein omringd door koloniale gebouwen en staat vol hoge palmen en op de achtergrond zijn vulkanen met besneeuwde bergtoppen te zien tegen de (vaak) blauwe lucht.
Van Arequipa gaan we met de nachtbus naar het alternatief van de druktoeristische Colca canyon. Dit is Cotahuasi, de diepste kloof ter wereld en vanwege de moeilijke bereikbaarheid nog maar nauwelijks op de toeristische radar.
We waren er dus vrijwel alleen met de indiaantjes.We sliepen in authentieke dorpjes, soms lastig slaapruimte vinden omdat er weinig faciliteiten zijn.
Soms moesten we voor eten half bedelen of er iemand voor ons wilde koken. Ook kwamen we erg gastvrije mensen tegen die ons thuis uitnodigden voor de soep, of ons van de versgemolken koewarme melk te drinken gaven of ons fruit gaven.
We zijn een week in dit gebied gebleven en hebben elke dag wandelingen gemaakt naar een stenen bos, indrukwekkende waterval, en vele kleine dorpjes.
We hebben een archeologische plaats bezocht, een soort 2e Machu Picchu maar dan zonder toeristen. Het was echt super bijzonder! Ook zijn we in een thermaal badje gezeten met warm water van de vulkaan, er waren alleen lokale mensen, dat wil zeggen indianen die er hun lange tot de billen hangende haren wasten en uitgebreid borstelden om er weer mooie vlechten van te maken voor onder de bolhoedjes.
We hebben er cavia gegeten, dat moest echt een keer in Peru, wel weinig vlees voor je geld, haha! We hebben er verse kaas bij de boer gekocht, we moesten bij de mensen thuis aanbellen, echt primitieve boerderijtjes. Elke dag om 6 uur ´s morgens liep er een meisje met verse melk rond, dat kookten we dan voor het ontbijt. We kochten vele lekkere puur natuur produkten zoals honing en biologische wijn.
We vinden dit gebied echt één van de hoogtepunten van Zuid Amerika!
Alleen de terugweg naar de bewoonde wereld zit ons flink tegen, als vee in een vrachtwagen worden we een stuk verder gebracht en vervolgens moeten we een stuk de berg op lopen met onze bagage omdat de weg is weg gespoeld door de heftige regen van twee weken ervoor.
De bus stopt na 15 minuten alweer omdat de benzinetank leeg is, gestolen wordt gezegd. Na twee uur komt een busje bezine brengen en vervolgen we in de zwarte nacht onze weg door de bergen. De volgende dag ruiken we foute rook in de bus en moeten we uiteindelijk met een andere bus verder naar Arequipa…
Van Arequipa gaan we naar Cusco, omdat Karin graag de Machu Picchu wil zien. Cusco heeft een mooi historisch centrum met veel oude kerken en pleinen, heel gemoedelijk met veel leuke restaurantjes, maar wel gringo capital van Zuid Amerika. Van Cusco reizen we in een dag naar de Machu Picchu. Het valt weer niet mee… weer een landslide (wegverzakking), waar we 4 uur stil staan en daarom moeten we de laatste uren in het donker lopen langs de spoorlijn voordat we aankomen.
De volgende dag staat karin om 4 uur op om de berg waarop de Machu Picchu ligt, op te lopen. Leuk om als één van de eerste de Machu Picchu te zien, nog heel even zonder de meute… Het ligt dramatisch in de bergen en er is veel te zien: de typische huisjes en tempels, trappen en zelfs nog een intacte waterbron en zonneklok. Luuk bleef wat langer in zijn bedje omdat hij de Machu Picchu al gezien heeft en de entree niet mals geprijsd is. Dezelfde dag reizen we terug naar Cusco, drinken we er weer veel thee van Coca bladeren, en de volgende dag gaan we richting het mooie Bolivia.
Het beroemde Titicacameer op grote hoogte bewonderen we vanuit de bus en via Copacabana en La Paz, de hooggelegen hoofdstad op 3700 meter, komen we aan in het kleine plaatsje Sorata. Hier wandelen we naar een diepe grot met daarin een meer en de andere dag naar mooie uitzichtpunten in de bergen.
Daarna naar booming Cochabamba, vreet en shop paradijs van het land! We bezoeken er de drukke markten en eten er héérlijk. De volgende nachtbus naar Sucre zit wéer flink tegen. Door de hevige regen verdwaalt de chauffeur in de donkere nacht en komen we om 2 uur ´s nachts stil te staan op een weg, onverhard natuurlijk, die omgeven is door spontane rivieren uit de bergen. We zitten er VAST! Een uitweg lijkt onmogelijk en een buslading wanhopige mensen wacht af… het wordt licht…. nog duidelijker wordt het drama waarin we zitten en we hopen dat de bus niet kantelt op de zachte natte grond. Na 7 uur wachten komt een buldozer een weg prepareren zodat de bus aan zijn beknelde situatie ontkomt. We reizen weer verder naar Sucre.
Sucre is de mooiste stad van Bolivia, de wittte stad met al zijn maagdelijke gebouwen. Sucre lijkt een rijke stad met zijn mooie gebouwen, maar toch zijn er ontzettend veel bedelaars en zie je af en toe kinderen op straat hun behoefte doen… We blijven er twee weken en gaan braaf elke dag naar school. Na twee weken elke dag 4 uur apart privéles Spaans spreken we weer wat beter de mooie taal. Naast de lessen hebben twee keer Boliviaans gekookt met andere studenten en Salsales gehad. Sucre was ook fijn om uit te gaan, polonaise met de Bolivianen en héérlijk gegeten.
Van Sucre gaan we naar Potosi om de oude (voormalig) Spaanse zilvermijnen te bezoeken die vandaag nog steeds in werking zijn. Van de 500 mijnen die er waren zijn er nog steeds 200 (!) in werking. Het zilver is ondertussen op, maar ze halen er andere metalen als tin en lood uit. De omstandigheden in de mijn zijn bar slecht en het meeste werk gebeurt handmatig, op een paar explosieven na. Wel heftig om de mannen, en ook kinderen, aan het werk te zien.
Het hoogtepunt van de trip is natuurlijk DE zoutwoestijn zelf! Omdat het regenseizoen is in Bolivia, ligt de hele zoutwoestijn VOL met water. Als de zon schijnt is het net een eindeloze spiegel, zo bijzonder!
De laatste dag hebben we paard gereden in de buurt van het plaatsje Tupiza, fantastisch mooi! De hele dag hobbelden we door prachtige rode berglandschappen vol met cactussen, hiiiiiii haaaa!!
Helaas is dit alweer het einde van ons mooie Bolivia avontuur. Bolivia is zeker een van onze favorieten in Zuid Amerika! Morgen zijn we alweer in Argentinie, waar we lekker wijntjes gaan drinken en waar we natuurlijk de bruiloft hebben van de vrienden van Luuk, Lieven en Caro, in Cordoba, daar kijken we naar uit!
Luuk y Karin
wauw karin! wat een mooie foto’s en wat hebben jullie al veel bijzondere dingen gezien! echt super! blijf je volgen! liefs loes
WAUW!!!!!
WAUW!!!
Coole foto’s hoor!! Veel plezier op de bruiloft!
prachtige foto’s, wat een sprookjeswereld!
Jullie zien er steeds frisser en gezonder uit!
Liefs van mama
Hoi Luuk en Karin,
Ik geniet elke keer van jullie verhalen en mooie foto’s! Die zoutwoestijn lijkt me erg bijzonder! Lijkt zo op de foto’s gewoon nep!
Cavia’s en kaasijs eten.. bikkels :S Misschien leuk voor het kerstdiner in december?
Tot het volgende verhaal! Liefs Lonneke
Hi Ka en Luuk,
Wat een prachtig verhaal. Geweldig al die ervaringen. En het eind is nog niets eens in zicht. Jullie zien er goed uit. Veel plezier verder en voorzichtig met Argentijnse treinen.
Liefs Herman en Toos
Gaaf Gaaf.
Heel veel plezier alvast op de bruiloft!
Thee handset comes out of the box unlocked, so you
can choose any network you wish with it, and also offers
both a rear-facing 5 megapixel camera for video and photo capture
and a front facing camera for video calls.
Penguin algorithm that gott rolled out in April, 2012 almost shook SEO industry.
If there is already lots of Google Adsense put into that certain site,
put yours on top of all of them.
When the electricity is passed a friction is created and thereby
heat. This mess which is used so that you can propel the liquid plastic resin right out the kick
the bucket may be the crucial part of your bang extruder.
So the actual sturdy route filters gradually and also the fruit juice funnel broadens.
My blog post plastic extruder